Pieczenie jest jednym ze sposobów przygotowywania zdrowych i smacznych posiłków. Przy wykorzystaniu odpowiednich gadżetów, będziemy mogli piec praktycznie bez użycia tłuszczu. Jednym z takich przyborów jest papier do pieczenia, który na dobre zagościł w polskich domach. Jednak przedmioty mają to do siebie, że znikają kiedy są najbardziej potrzebne. Czym więc zastąpić papier do pieczenia, gdy zabraknie go w najmniej oczekiwanym momencie?.

Gdy papieru do pieczenia zabraknie

Najprostszym sposobem jest poszukanie szeregu zamienników, które będą wstanie przejąć funkcje papieru do pieczenia. To zadanie może być jednak niezwykle ciężkie, ponieważ to akcesorium spełnia wiele funkcji. Oprócz tego, że zabezpiecza przez przypaleniem i przywieraniem, może też istotnie wpływać na smak i konsystencję potraw. Jednak nie panikujmy, gdy zabraknie nam papieru do pieczenia, ponieważ na pewno mamy w kuchni inne akcesoria, którymi możemy go z powodzeniem zastąpić.

Zamienniki papieru do pieczenia

Jak zwykło się mawiać, potrzeba matką wynalazków. W sytuacjach wyjątkowych, budzi się w nas nieoczekiwana kreatywność. Okazuje się, że papier do pieczenia może mieć swoje odpowiedniki, w postaci przedmiotów dostępnych w naszej kuchni. Oto kilka z tych, które sprawdzą się najlepiej:

1. Mata silikonowa

Wbrew pozorom, są one odporne na wysokie temperatury, a dodatkowo potrafią dobrze zatrzymać ciepło. Z powodzeniem więc możemy zastosować ją, jako zamiennik papieru do pieczenia. Ich cena może wydawać się dość wysoka, jednak nadają się one do wielokrotnego użytku, przez co koszty zakupu mogą się zwrócić. Maty silikonowe są elastyczne, jednak występują tylko w określonych rozmiarach, więc należy dobrze dopasować je do blachy.

2. Folia aluminiowa

Tak, możemy ją wykorzystać jako zamiennik papieru do pieczenia. Jest pokryta powłoką żaroodporną, dzięki czemu zniesie wysokie temperatury. Ułatwi ona też sprzątanie, ponieważ wraz z zanieczyszczeniami, podobnie jak papier, można ją wyrzucić po skończonym pieczeniu. Uwaga, nie dysponuje ona jednak powłoką, która czyni ją nieprzylepną. W praktyce, należy przygotować się na to, że piekąc np. ciasto, możemy natknąć się na małe, poprzylepiane do niego kawałeczki folii aluminiowej.

3. Bułka tarta

To kolejny przykład, że papier do pieczenia nie jest niezastąpiony. Ten sposób, może nie tak oczywisty, to jednak wykorzystywany był z powodzeniem przez nasze mamy i babcie. Bułkę tartą z pewnością odnajdziemy w każdej kuchni, a skutecznie zapobiegnie ona przywieraniu potraw. Dodatkowo, w przypadku małych babeczek, posypanie foremek bułką zapewni ciekawą teksturę. W przypadku innych potraw, również z powodzeniem zastąpi papier do pieczenia. By ją wykorzystać niezbędna będzie cienka warstwa tłuszczu. Należy wysmarować nią brzegi i spód blachy lub foremek, a następnie posypać to warstwą bułki tartej.

4. Tłuszcz

To jedna z mniej zdrowych alternatyw, ponieważ chcąc nie chcąc, tłuszcz przesiąknie do potrawy. Jednak, kiedy nie posiadamy wyżej wymienionych substytutów, cienka warstwa tłuszczu może nas uratować. Przy wykorzystaniu masła lub oleju roślinnego, natłuszczamy garnki czy blachy do pieczenia. Pamiętajmy jednak, że ta metoda nie sprawdzi się w przypadku pieczenia ciast. Tłuszcz rozgrzewa się znacznie szybciej i szybciej osiąga wysokie temperatury. Należy więc wziąć pod uwagę, że podczas pieczenia ciasta, spód może przyrumienić się znacznie szybciej, a sam olej może zmienić jego smak. Jeśli jednak sytuacja nas do tego zmusi, do wypieków wykorzystajmy oleje roślinne, które nie posiadają tak mocnego zapachu i mniej wpłyną na smak.

1 Comment

  • Gosia, 30 lipca, 2020 @ 10:15 pm Reply

    Fajny tipy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *